zaterdag, 27 oktober 2018 15:39

Tjap Tjoi   2p

ingrediënten

  

werkwijze

 

800 g kippenbouten

bruine bonen (pot)
2-3 el olie

1 rode peper, in ringetjes

2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 winter ortels,

1 rode paprika, 

1/2 komkommer,
200 gr snijboontjes

100-250 g (kastanje-) champignons, in plakjes

125 g bamboescheuten(blikje)

1-2 el lichte Chinese sojasaus of ketjap manis/-asin

2 el oestersaus of vissaus
3-4 dl kippenbouillon
2-3 tl maïzena (1 cm) verse gember door het gerecht
 

 

Kip in de ovenzak doen, en in 1 uur 15 braden op 180..

Intussen alle groenten klein snijden

Kruiden aan bakken meteen de ui erachter aan, dan de paprika, etc

Kip stukjes klein maken

Dan ketjap en oestersaus OF vissaus

beetje bouillon (fles geen blokjes)

vervolgens de kip en als laatste de snijboontjes en wortel.. laten koken en dan afmaken met maizena...

Bruine bonen opwarmen in deze schotel

 en klaar

 

 

 

dinsdag, 09 oktober 2018 08:45

Stoofvlees met paprika   4p

ingrediënten

  

werkwijze

 

800 gr runderlappen

8 vastkokende aardappelen

1 groene paprika

1 gele paprika

1 tl gemalen chilipeper

2 tl gemalen komijn

3 tl gemalen kurkuma

2 tl zout

2 rode uien

8 teentjes knoflook

2 groene pepers

gemberwortel, 4cm

1 tl gemalen kardemon

1 el bruine suiker

1/2 deciliter azijn

4 laurierbladeren

1 kaneelstokje

2 kruidnagels

4 takjes verse munt

4 eetlepels olie

 

 

Snijd het vlees in dobbelstenen en doe deze in een kom. Doe chilipeper, komijn, kurkuma en zout erbij en meng alles goed. Pel de rode uien en snijd ze grof. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Snijd de groene pepers in ringetjes. Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn.

Verhit twee eetlepels olie in een braadpan. Bak hierin de blokjes rundvlees rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord en dek dit vervolgens af met aluminiumfolie.

Voeg weer twee eetlepels olie toe aan de braadpan en fruit hierin de rode ui, knoflook, groene pepers en gember. Voeg de kardemom en de bruine suiker toe, roer goed door en doe het vlees er dan weer bij. Voeg azijn en twee deciliter heet water toe. Breng aan de kook en doe laurierbladeren, kruidnagels en het kaneelstokje erbij.

Zet het vuur laag en laat het gerecht gedurende twee uur zachtjes sudderen. Let er zo nu en dan op dat het niet te droog wordt. Voeg eventueel nog wat water toe.

Voeg de paprika's

 

 

 

 

 

 

dinsdag, 25 september 2018 10:36

Nasi   

ingrediënten

  

werkwijze

 

knoflook,
(3 teentjes, of meer)
Stukje Gember
(3-5 cm)
Chilipoeder
(1/4 tl)
Kommijn
(1 tl)
Kurkumma
(1/2 tl)
Koriander 
(1/2 tl)

Ketjap Manis
(2- 2,5 el)

Puntje trassi

 Uien, wortel, paprika, vlees of vis

 

Rijst kook je altijd van te voren en laat je goed afkoelen. 

Wokpan verhitten

Het beste is om de kruiden als eerste in de hete wok te doen, tot ze ruiken, dan de olie toevoegen en de gesnipperde uiten en de knoflook fruiten.
Ketjap als laatste erbij om te bepalen hoeveel je precies er in wil hebben. 

Hoewel ik gember noem, doe ik het er eigenlijk niet meer bij, kan soms een soort afwaswatersmaaktje geven.

Dan mix je de rijst met het mengsel, en als laatste voeg je het vlees, of vis gedeelte toe. Voor mij werkt het altijd goed om vlees ook eerst gebraden te hebben; (eigenlijk restjes vlees dus).

Heb je vers vlees, braad dat dan eerst, en ga dan weer verder met wat hierboven als eerste beschreven is. Je gebruikt dan het braadvet als basis voor de eerste stap.
In dat geval kun je kruiden dus niet 'droog' verhitten.

Ook lekker is halve kip of hele kip 'plukken' en toevoege ipv varkensvlees/ham

 

 

 

 

 

 

over de blogs...


Aardbei en zo...October 17, 2017
alle planten in een artikelSeptember 02, 2014
Begin is erMarch 09, 2015
CSI: DruifSeptember 01, 2014
Druif doet niksMarch 09, 2015
Druif druptMay 11, 2018
Druif durft niet.March 19, 2015

Contact

Ik op het web
nieuwe mediaweg

Digitaalstad
3423 AA

 

stuur een e-mail

Social media

TwitterLinkedInRSS FeedPinterest
Pin It
JoomShaper